Krátká reportáž z pobytu ve Francii 

22.-25. února 2008

Reportáž je zapůjčena od Dechového orchestru ZUŠ Chotěboř

Děkujeme orchestru, mažoretky Cheerladies Třebíč

První den byl, jak jinak, cestovní. Z Chotěboře jsme odjeli přibližně v 10:00 hodin směrem zpět na Třebíč. V Třebíči jsme ještě nalodili maroda (jednu z mažoretek, která se nakonec uzdravila) a několik videokazet 🙂  a vydali se na Znojmo, Vídeň …

První zastávka v zahraničí byla u motorestu asi 80 km před městem Graz.
Další zastávka byla vynucená rakouskou policií, v 16:00 si nás za jízdy nasměrovali k jedné benzínové pumpě a tam proběhla kontrola dokladů. Zkusil jsem použít pouze občanský průkaz, všechno bylo bez problémů. Po zjištění, že jsme český dechový orchestr, následoval rozzářený dotaz rakouského policisty: “ A znáte Mistříňanku?“ Jasný důkaz toho, jak hudba  umí bořit hranice!
Další zastávky: 19:00 na rakousko-italských hranicích, 22:30, motorest na dálnici na Miláno, 1:30 – asi 50 km před Janovem, 5:00 – asi 170 km od Bormes les Mimosas, cíle naší výpravy.
V 8:00 jsme šťastně dojeli na místo, ujal se nás náš francouzký průvodce , a jak se později ukázalo, také konferenciér, (po jeho levém boku je naše tlumočnice, paní Eva Malá z Rozsochatce) a v 9_00 jsme se ubytovali v tříhvězdičkovém hotelu „La Lune“.

Sobotní program začal zajímavě. Naše mažoretky nám vyrobily nové pokrývky hlavy, takže se rázem stala z DOM jiná kapela. Někteří tvrdili, že hornická, jiní si zpívali „Kolíne, Kolíne“ :). Oběd měl tři chody, nejdříve jemná paštika, plátek uzeniny a pečivo, potom kuře s velmi jemnou rýží (prý se jmenuje „kus kus“:) a potom jablkový závin. Samozřejmě nechybělo ani víno.
Odpolední program začal pochodem kapely a mažoretek od hranic města k nejbližším zalidněným ulicím, což byla jakási pozvánka pro obyvatele a návštěvníky města na slavnosti následujícího dne. Na 16:30 jsme se přesunuli ke sportovní hale, kde jsme měli krátkou prezentaci v rámci celého kulturního bloku všech zúčastněných.
Pak už volno a večeře na hotelu ve 20:00. Po večeři ještě krátký rozchod do ulic města a na pobřeží. Příroda francouzké riviéry je nádherná, pobřežní stavby a parčíky jsou pro nás exoticky krásné).

Neděle – v 11:00 hodin opouštíme hotel a nasedáme do autobusu, který nás veze na místo, kde bude začínat hlavní událost našeho pobytu, Corsa Fleuri, tedy květinový průvod. Nejprve byl oběd na posilněnou a odpoledne se řadíme jako čtvrtí v pořadí do dlouhého průvodu květinami ozdobených vozů, masek, kapel, tanečníků a tanečnic, zkrátka pestré směsice kultur a ras evropských národů.
Trasu průvodu postupně zaplňovalo stále více diváků, až vytvořili jednolitý mnohatisícový dav. Orchestr hrál skvěle a třebíčské mažoretky se velice líbily. Nedělní obloha byla jasná a v kopcovitém terénu byla produkce fyzicky vyčerpávající, avšak atmosféra, potlesky, nadšené výkřiky a ovace  vybudily všechny účastníky k plnému nasazení.
Euforie nádherného nedělního odpoledne končila zastavením průvodu a rozdáváním květin z překrásně nazdobených alegorických vozů.

Je to za námi. Převléknout uklidit nástroje, uniformy, tříhodinový odpočinek před zpáteční cestou a plni krásných dojmů zpátky do vlasti. Tak snad ještě někdy na shledanou, Francie!